Forslag til ny abortlov: Les Kvinnegruppa Ottars høringssvar
Sammendrag av høringssvar på NOU 2023: 29 Abort i Norge fra Kvinnegruppa Ottar
Kvinnegruppa Ottar er en partipolitisk uavhengig feministorganisasjon, som jobber for full kvinnefrigjøring. Vårt mål er et samfunn der kvinner er frie fra overformynderi og alle barn som settes til verden er ønsket.
Kvinnegruppa Ottar mener at en ny abortlovgivning må baseres på kvinners rett til god og forsvarlig helsebehandling og respekt for kvinners valg om egen livssituasjon. En oppdatert lovgivning om abort bør bygge på den beste tilgjengelig kunnskapen, slik den er oppsummert av Verdens helseorganisasjons veileder fra 2022. Ifølge WHO er det ikke mulig å definere en klar tidsgrense for når et foster vil være levedyktig utenfor en kvinnes livmor. Derfor anbefaler de at det ikke blir satt noen grenser for abort i lovverket.
Konkret om forslagene:
Formål
Kvinnegruppa Ottar støtter at formålsparagrafen vektlegger den gravides selvbestemmelse og tilgang til trygge aborter, ivaretakelse og støtte. Det er viktig at loven sikrer at abort er en rettighet.
Vi mener setningen om at «Samtidig skal loven sikre respekten for det ufødte liv», ikke hører hjemme i en formålsparagraf som skal sikre at abort er en rettighet. Kvinnegruppa Ottar mener at denne setningen bør utgå.
Økt selvbestemmelse
Kvinnegruppa Ottar støtter at grensen for selvbestemmelse for kvinner utvides. Økt selvbestemmelse speiler det moderne samfunnets syn på kvinner som ansvarlige og reflekterte personer, og vil bli godt mottatt i befolkningen.
Kvinnegruppa Ottar mener forslaget til flertallet i utvalget om å sette grensa for selvbestemt abort ved utgangen av 18. svangerskapsuke henger dårlig sammen med argumentasjonen om å sikre gravides autonomi og selvbestemmelse.
Kvinnegruppa Ottar støtter ikke at det settes noen grense for selvbestemt abort i loven, eller at rett til abort begrenses til et uketall. Kvinnen er den som kjenner sitt liv, sin situasjon og muligheter best. Hun må selvsagt få mulighet til å rådføre seg med dem hun har behov for, men det er hun selv, og ikke en nemnd som skal bestemme om hun skal fortsette svangerskapet eller ei.
Regulering av fosterantallsreduksjoner
Kvinnegruppa Ottar støtter ikke at alle søknader om fosterantallsreduksjon skal behandles i en abortnemnd, eller obligatorisk veiledning i saker om fosterantallsreduksjon.
Utvalgets begrunnelse framstår som en fortsettelse av Solbergregjeringens angrep på selvbestemmelsen fra 2018. Kvinnegruppa Ottar mener at det ikke skal etterlates tvil eller hull i selvbestemmelsen på den måten utvalget legger opp til. Hvis en først mener at kvinner er skikket til å ta avgjørelser om svangerskapsavbrudd, vil ikke antallet fostre innvirke på egnetheten og bestemmelsen oppleves som unødig moraliserende.
Nye beslutningsorganer ved søknad om abort
Kvinnegruppa Ottar støtter ikke at det etableres nye abortnemnder som skal behandle søknader om abort. Utvalget har i sin gjennomgang av hvordan kvinner opplever møter i abortnemndene belyst godt hvilken belastning nemndene utgjør for kvinner som befinner seg i en vanskelig situasjon.
Kvinnegruppa Ottar kan ikke se at forslaget til nye nemnder, og en i hovedsak skriftlig saksbehandling, vil gjøre opplevelsen av umyndiggjøring bedre. Forslaget legger opp til en nemnd bestående av tre personer, og at den skal følge forvaltningspraksis. Et slikt beslutningsorgan vil frata kvinnene den støtten som noen opplever i nemndene i dag, og for mange vil det være vanskelig å forklare godt nok i en skriftlig søknad hvorfor abort er nødvendig for dem
Nemndene framstår som en unødvendig overprøvelse av kvinnens valg, for å forsøke å hindre et fåtall aborter i løpet av et år.
Helsepersonells reservasjonsrett
Kvinnegruppa Ottar støtter ikke forslaget om å videreføre helsepersonells reservasjonsrett mot å gi nødvendig og lovfestet helsehjelp. Helsepersonell som ikke ønsker å bidra til å utføre aborter, bør finne annet egnet arbeid i andre deler av helsesektoren.
Bedre veiledning, informasjon og oppfølging i forbindelse med abort
Kvinnegruppa Ottar støtter forslagene om å styrke retten til veiledning, informasjon og oppfølging i forbindelse med abort. For mange kvinner vil det være viktig å få støtte i en vanskelig situasjon. Veiledning og oppfølging skal ikke være obligatorisk, men et tilbud som kvinnen og eventuelt hennes partner kan velge å takke ja til.
Enklere abortforløp og abort utenfor sykehus
Kvinnegruppa Ottar støtter forslaget om enklere abortforløp utenfor sykehus. Dette er i tråd med dagens praksis, der medisinsk abort i de fleste tilfeller fullføres hjemme.
Muligheten for abort utenfor sykehus vil sikre gode og likeverdige helsetjenester i hele landet, også for kvinner som bor langt unna sykehus. Det kan føre til at abortene kan gjennomføres tidligere, og til større trygghet for kvinnene.
Hele høringssvaret fra Kvinnegruppa Ottar kan du lese her