Høringsinnspill til Stortinget om å utvide retten til selvbestemt abort

Torsdag 28.april 2022 deltok Kvinnegruppa Ottar på høring i Helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med et forslag fra tre representanter fra Venstre om å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18. Du kan lese forslaget som var på høring her

Representantforslag om å styrke retten til selvbestemt abort Dokument 8:119 S (2021-2022) – Høringsinnspill fra Kvinnegruppa Ottar

Kvinnegruppa Ottar er en partipolitisk uavhengig feministorganisasjon, som jobber for full kvinnefrigjøring. Våre hovedsaker er å bekjempe menns vold mot kvinner og utnyttelse av kvinnekroppen og å styrke kvinners reproduktive rettigheter. Vi er stolte over å ha navn etter pioneren Elise Ottesen Jensen, kalt Ottar, som jobbet for retten til prevensjon og abort på store deler av 1900-tallet.

Vi viser til forslagene fremmet av representantene Høgestøl, Thorsvik og Melby i Dokument 8:119 S (2021-2022). Kvinnegruppa Ottar støtter alle de fire forslagene. Representantene belyser godt hvordan dagens nemndsystem etter 12. svangerskapsuke er gammeldags, unødvendig byråkratisk og krenker kvinners rett til selvbestemmelse.

Da loven om selvbestemt abort ble vedtatt i 1978, var det som følge av en langvarig kamp der kvinner over hele landet mobiliserte for retten til å bestemme over egen kropp og eget liv. Selv om kvinner ble tilkjent en viss evne til å ta slike viktige avgjørelser om seg selv, hadde abortloven av 1978 mindre tiltro til denne evnen etter uke 12. I over 40 år har det norske samfunnet fortsatt mistenkeliggjøringen av kvinner som av ulike årsaker har behov for seinaborter og tvunget aborttrengende kvinner gjennom den fornedrende ekstrabelastning som nemndene utgjør på toppen av en allerede vanskelig situasjon.

Debatten som nå er reist om å utvide retten til selvbestemt abort er langt på overtid og speiler det moderne samfunnets syn på kvinner som fornuftige og reflekterte personer. Det er i dag lovlig med abort fram til uke 22 i Norge, og det er viktig å presisere at representantforslaget ikke handler om det skal settes en ny grense for når det bør være forsvarlig eller lovlig å ta abort. Det Stortinget skal ta stilling til er hvem som skal avgjøre et svangerskapsavbrudd i uke 12-18, kvinnen selv eller en nemnd.

Kvinnegruppa Ottar mener at selvbestemmelsen bør gjelde så lenge det er lovlig å ta abort. Kvinnen er den som kjenner sitt liv, sin situasjon og muligheter best. Hun må selvsagt få mulighet til å rådføre seg med dem hun har behov for, men det er hun selv, og ikke en nemnd som skal bestemme om hun skal fortsette svangerskapet eller ei. Samfunnet må stille opp for de kvinnene som har behov for abort og slutte med å påføre oss skyld og skam når vi tar ansvar for eget liv.

Kvinnegruppa Ottar registrerer at det ikke er flertall for selvbestemt abort innenfor grensen av lovlig abort til uke 22 i dag. Flere partier har programfestet selvbestemt abort inntil uke 18 og vi håper at forslag 1 om å utvide grensen for selvbestemt svangerskapsavbrudd til 18. svangerskapsuke får nødvendig flertall slik at dette kan bli en realitet så fort som mulig.

Forslag 4 om å reversere § 2a og tydeliggjøre at reglene om svangerskapsavbrudd også skal gjelde for fosterantallsreduksjon, bør også et flertall av representantene kunne stille seg bak og få løst denne inkurien i loven så snart som mulig. Hvis en først mener at kvinner er skikket til å ta avgjørelser om svangerskapsavbrudd, vil ikke antallet fostre innvirke på egnetheten og bestemmelsen oppleves som unødig moraliserende.

Når det gjelder selvbestemt abort fram til lovens grense på uke 22, vil det for mange partier, representanter og velgere være nødvendig å bruke litt mer tid på å konkludere. Det er viktig å fortsette debatten og avklare eventuelle bekymringer for hvilke konsekvenser dette kan medføre. Forslag 3 om å sette ned et utvalg som skal utrede alternativer til dagens nemndordning ved svangerskapsbrudd etter uke 18, med sikte på en mer tillitsbasert ordning med respekt for kvinners valg, vil være et viktig bidrag til en slik prosess.

Kvinnegruppa Ottars mål er et samfunn der kvinner er frie fra overformynderi og alle barn som settes til verden er ønsket. Vi støtter forslag 2 om å styrke tilbudet om kvalifisert støtte, rådgivning og oppfølging, men vi mener at det er behov for flere tiltak for å sikre et mer kvinne- og barnevennlig samfunn. For å oppnå dette må kuttene og nedleggingen av barsel- og fødetilbudene reverseres, og avlastning for familier med funksjonshemmede barn må styrkes. Prevensjon etter eget valg bør være gratis for kvinner i alle aldre og gravide kvinner må få mulighet til informasjon om fosteret gjennom for eksempel NIPT-tester, uavhengig av alder.

Med representantforslaget har Stortinget nå mulighet til å rette opp en urett som er begått mot kvinner i Norge i over 40 år, der vi har blitt umyndiggjort i våre viktigste vurderinger om egen kropp, helse, sosiale situasjon og familieforhold.

 For Kvinnegruppa Ottar

Ane Stø, leder

Du kan se hele høringen her

Previous
Previous

Første mai med Kvinnegruppa Ottar

Next
Next

Hvorfor er kvinnehelse et viktig tema i 2022?