Høringsnotat til forslag til ny abortlov fra Kvinnegruppa Ottar
Kvinnegruppa Ottar viser til muntlig høring i Helse- og omsorgskomiteen 8.oktober og benytter oss av muligheten til å sende et skriftlig høringsnotat.
Kvinnegruppa Ottar er en partipolitisk uavhengig feministorganisasjon, som jobber for full kvinnefrigjøring. Kvinnegruppa Ottars mål er et samfunn der kvinner er frie fra overformynderi og alle barn som settes til verden er ønsket.
Formålsparagrafen, §1
Kvinnegruppa Ottar støtter at formålsparagrafen vektlegger kvinners selvbestemmelse og tilgang til trygge aborter, ivaretakelse og støtte. Det er viktig at loven sikrer at abort er en rettighet.
Vi mener setningen om at «Samtidig skal loven sikre respekten for det ufødte liv», ikke hører hjemme i en formålsparagraf som skal sikre at abort er en rettighet. Hensikten med å ta med «respekten for det ufødte liv» i formålet, synes å være å fortsette å påføre kvinner som tar abort skyld og skam, og vil bidra til å stigmatisere kvinner som trenger abort. Kvinnegruppa Ottar mener at denne setningen bør utgå.
Gravides mulighet til å ta selvstendige beslutninger om egen kropp og eget privatliv hører heller ikke hjemme i en lov som skal regulere tilgangen til abort, men omfattes av annet lovverk.
Retten til abort, §3
Kvinnegruppa Ottar mener at en ny abortlovgivning må baseres på kvinners rett til god og forsvarlig helsebehandling og respekt for kvinners valg om egen livssituasjon. En oppdatert lovgivning om abort bør bygge på den beste tilgjengelig kunnskapen, slik den er oppsummert av Verdens helseorganisasjons veileder fra 2022.
WHO gir i veilederen en klar anbefaling om at nasjoner må stole på kvinners avgjørelser og at tilgangen til trygge aborter må gjøres så lett tilgjengelig som mulig til de som trenger dem. De anbefaler at det ikke settes ukesgrenser for abort i lovverket, siden det ikke er mulig å definere en klar tidsgrense for når et foster vil være levedyktig utenfor en kvinnes livmor.
Kvinnegruppa Ottar er skuffet over at Helse- og omsorgsdepartementet har valgt å se bort fra disse anbefalingene når de går inn for å beholde nemndene etter uke 18 og en absolutt grense for abort ved uke 22.
Kvinnebevegelsen har vært en pådriver for å få fram kunnskap om hvordan abortnemndene fungerer, og vi har argumentert med at det er en krenkelse for kvinner å måtte brette ut sitt liv, og manglende omsorgs- og mestringsevne, for et utvalg som skal ha det avgjørende ordet i om en får innvilget abort eller ikke. Kvinnegruppa Ottar kan ikke se at forslaget til nye nemnder, vil gjøre opplevelsen av umyndiggjøring bedre. Forslaget legger opp til en nemnd bestående av tre personer, og at den skal følge forvaltningspraksis.
Nemndene framstår som en unødvendig overprøvelse av kvinnens valg, for å forsøke å hindre et fåtall aborter i løpet av et år. Vi ber Helse- og omsorgskomiteen om å lytte til kvinnene som har stått fram med sine historier om påkjenningene ved å møte i nemnd, og endre lovarbeidet i retning av å redusere nemndenes makt og tillegge kvinnenes egen avgjørelse en større vekt.
Dette kan for eksempel være ved å endre den foreslåtte lovteksten fra «Abortnemnda skal legge betydelig vekt på den gravides oppfatning av situasjonen.» til «Abortnemnda skal legge betydelig vekt på den gravides egen vurdering.»
Vi ber også om at det legges til kriterier om incest, voldtekt og mindreårige som grunnlag for abort etter uke 22, slik at Norge kan ivareta sine internasjonale forpliktelser om å ikke påføre kvinner i særlig sårbare situasjoner ytterligere belastninger.
Abortnemndene §11
Kvinnegruppa Ottar er bekymret for at en styrking av abortnemndenes sammensetning vil innebære en tilsvarende svekkelse av kvinnenes stilling overfor nemnda. Vi ber Helse- og omsorgskomiteen om å bidra til å tydeliggjøre kvinnenes rettssikkerhet ved å presisere hvilken rolle juristen skal ha i nemnda. Hvis juristens primæroppgave skal være å ivareta kvinnens rettssikkerhet, slik statssekretær Bekeng uttaler til VG 4.september, bør dette framgå av lovarbeidet.
Tilgjengelighet til abort §22
Helseforetakene er allerede ansvarlige for helsetilbudet innenfor sin region. Kvinnegruppa Ottar savner en presisering om at abort skal tilbys nær den gravide kvinnen, som i primærhelsetjenesten. Hvis nærhetsprinsippet ikke er tydelig i loven, frykter vi at det vil være flere økonomiske insentiver for et mer sentralisert tilbud. De fleste aborter er ukompliserte og utføres tidlig i svangerskapet, og vi mener kvinner bør slippe lange reiseveier for å få utført dette.
Reservasjonsrett §24
Kvinnegruppa Ottar støtter ikke forslaget om å videreføre helsepersonells reservasjonsrett mot å gi nødvendig og lovfestet helsehjelp i forbindelse med abort. Reservasjonsretten bidrar til å understreke at lovgiver oppfatter abort som moralsk tvilsomt. Kvinnegruppa Ottar mener at slike særoppfatninger ikke bør danne grunnlag for en ny og moderne abortlov, og foreslår at reservasjonsretten fjernes.
Kvinnegruppa Ottar ser fram til en faglig grundig behandling av ny abortlov i Helse- og sosialkomiteen, og håper dere vil bidra til at abortloven er i tråd med Verdens helseorganisasjons sine anbefalinger.