Ja, til 6 timers arbeidsdag!

Kronikk av Randi Mobæk i Stavanger Aftenblad 2. September 2024

 

I motsetning til Stavanger Aftenblad mener vi at 6 timers normalarbeidsdag er løsningen på mange utfordringer og er glade for at MDG ønsker å ha inkludere en politikk for kortere arbeidsdager i sitt kommende prinsipprogram.

Kravet om ei lønn å leve av og en arbeidsdag å leve med har vært fremmet i over 100 år. Det innebærer et mål om at folk ikke skal ødelegge helsa si på arbeid og måtte ha flere jobber for å få råd til å forsørge seg selv og eventuelle barn. Det åpner for en ny organisering av samfunnet, en likere fordeling av arbeid, en likere fordeling av ansvar for omsorgsoppgaver i familier, mer likeverd mellom kjønnene, likere mulighet for å delta i foreninger og lag og slik styrke demokratiet. Dessuten gjør en slik samfunnsendring det mulig for at flere kan komme i arbeid ettersom vi må dele på arbeidsoppgaver.

La meg utdype noen av områdene.

Kvinneperspektiv:

Det er kvinnebevegelsen som har holdt liv i kravet om 6 timers normalarbeids dag. En slik innføring vil komme særlig lavtlønte og de med de mest helsemessig tøffe jobbene som i helse og omsorgssektoren, i varehandelen, i deler av industrien, hotell og restaurant for ikke å glemme rengjøringsbransjen til gode. Her jobber det mest kvinner, mange studenter og innvandrere. Det er overfor disse gruppene og blant deltidsansatte at innføring av 6 timers normalarbeidsdag med full lønnskompensasjon vil gi størst effekt. Tilknytningen til arbeidslivet vil bli sterkere ved at det er færre deltidsjobber og opptjening av pensjonspoeng vil bli lettere. Forekomsten av belastningsskader er høy i mange av de kvinnedominerte yrkene. I dag betaler ansatte omkostningene selv med slitasjeplager og må ta flere jobber for å få økonomien til å gå opp. De har stor risiko for høyt sykefravær som kan ende i uføretrygd og tilslutt minstepensjon. 6 timers dagen kan være viktige tiltak for å få snudd dette.

Å ta tilbake tida slik at vi få mer fritid vil gjøre godt for folkehelsa, senke tempoet og gjøre folk lykkeligere. Ordningen vil også redusere 3. skiftet for de med forsørgeransvar.

Reduksjon av arbeidstid

Vi har fått flere arbeidstidsreduksjoner i Norge de siste 30 årene. I 1987 fikk vi 37,5 timers uke og i 2000 ble den femte ferieuka innført. I 2010 ble det gjort endringer i regulering av turnusarbeid til 36 timer pr uke. Alle reduksjoner er gitt med full lønnskompensasjon, så det er en forutsetning også i diskusjonen om framtidige reduksjon. Kampen for heving av kvinnelønna må derfor gå parallelt med kravet om en 6 timers dag.

Diskusjonen om kortere arbeidstid står gjerne mellom 4 dagers uke eller 6 timers dagen. Her ulmer en uenighet mellom offentlig og privatsektor, mellom typiske kvinnearbeidsplasser og mannsdominerte bransjer. Ulike behov vokser fram utfra forskjellig organisering av arbeidslivet, og det er ikke så lett å ta en 6 times dag når du kjører langtransport, mens det er fullt mulig om jobben er i nærheten av bosted.

Samtidig må vi være klar over at lønna i enkelte bransjer, som hotell og restaurant, er så lav at de ansatte må få bedre betalt før de har råd til å jobbe mindre. Å gå for en 4 dagers uke gavner de som har mest fra før. Det er ikke alle som har ei hytte å reise til, livet leves hver dag og ikke for helgene.

Prøveordninger

Det er rapporter fra flere forsøksordninger med 6 timers dagen både i Norge og Sverige. Det er store forskjeller i de ordninger som er evaluert fordi målsettinger har variert. Noen steder er målet lavere sykefravær, økt trivsel og at ansatte står lenger i jobben. Andre steder er målet økt produksjonskapasitet og reduksjon i overtidsbruk. Innføringen av 6 timers dag er i tillegg gjennomført ulikt. Så erfaringene hittil hjelper oss ikke med å få fram de langsiktige samfunnsmessige betydninger en 6 timers normalarbeidsdag vil gi, fordi de fleste steder har det kun vært prøveprosjekter i ca. 2 år. Oppsummeringen er likevel entydig på at produktiviteten ikke blir mindre av en slik ordning. De er også entydige på at det er åpner for at flere kan få hele stillinger.

Hva skal til?

Flere fagforbund i LO og politiske partier har vedtak om 6 timers dagen, men en konkretisering av hvordan det kan innføres er uklart. Videre avklaringer og prioriteringer er avhengig av folks engasjement.

Kvinnegruppa Ottars strategi er å bygge allianser mellom kvinnebevegelse, miljøbevegelse, fagforeninger og politiske partier for å kunne gjennomføre en slik reform.

For å få start på prosessen er våre forslag:  

•          Fjern kvinnelønna og hev minstelønna for at kvinner skal få best mulig utgangspunkt for en arbeidstidsreduksjon

•          Kontantstøtta kuttes ut og pengene brukes til å få kvinner med flerkulturell bakgrunn inn i arbeidslivet

•          Innfør ordning først der de som jobber ufrivillig deltid får tilbud om 6 timers dag som hele stillinger

•          Gjør 6 timers dagen til norm gjennom lovendring, slik vi har gjort ved andre arbeidstidsreduksjoner

Previous
Previous

Må pillen sukres?

Next
Next

Fred er feministisk