Ta det mann til mann, Marsdal

Debattinnlegg i Klassekampen av Anna Blekastad Watson, Randi Mobæk og Ane Stø, 8.desember 2022

I Klassekampen 29 nov., skriver Magnus Marsdal om likestillingsutfordringer for menn, hvor han bla. oppfordrer kvinnesaksorganisasjoner til å ta denne jobben. Vi i Kvinnegruppa Ottar vil påpeke noen problemer med Marsdals forslag.

Merkelappen menn som tapere: På tross av forskning om at gutter får dårligere karakterer på skolen, viser det seg at dette har lite å si ved overgangen til yrkeslivet. Sosiolog Kristoffer Chelsom Vogt ved UIB skriver: «Gutter får mer igjen for mindre utdanning enn jentene: På alle utdanningsnivåer får de mer lønn, oftere fulltid og oftere fast jobb.» Ifølge Vogt er det selve taper-begrepet som er en del av problemet. Når gutter og menn blir fremstilt som tapere og ser seg selv som offer, kan dette føre til isolasjon og radikalisering via nettforum, som i neste rekke kan føre til terror. I slike tilfeller er gode mannlige forbilder viktig, menn som kan fange opp de sårbare gutta, og utfordre deres radikaliserte verdensbilde.

Flere kvinner enn menn tar høyere utdanning: Denne statistikken skjuler en del av bildet. Mens yrkesfagene bygg og anlegg er organisert innenfor videregående skole, er sykepleie-, vernepleie- og sosionomutdanningene, lagt inn under høyere utdanning. Her er det viktig å merke seg at det ikke er en sammenheng mellom høyere utdanning og høy lønn for de tradisjonelle kvinneyrkene. Dermed er det arbeiderklassens kvinner som ender opp som de største taperne.

Derfor er det stadig behov for en organisert kamp for kvinners likestilling! Vi ser at vårt arbeid for kvinners reproduktive rettigheter, for foreldrepermisjon, rett til likelønn, sammen med kampen for å utvide kjønnsrollene, også kommer menn til gode. Men, dette betyr ikke at all kvinnekamp sammenfaller med menns interesser.

Hva kan da være løsningen? Her vil vi ansvarliggjøring Marsdal og andre menn på venstresiden til å skape egne nettverk som tar arbeiderklassens menn på alvor. Vår begrunnelse ligger forankret i hvordan ytre høyre-miljøer organiseres.

Høyreradikale miljøer driver bevisst rekruttering av unge menn fra ødelagte hjem: Menn som har opplevd omsorgssvikt, som ikke har blitt sett av skole og barnevern har et stort behov for alternative fellesskap som kan støtte dem. Høyreradikale miljøer tilbyr unge menn mannlig fellesskap hvor de blir bekreftet og støttet innad, mens de legger skylden på i samfunnsproblemer på «ytre» og «indre» fiender, det være seg innvandrere og islam, kvinner, skeive og kulturradikale.

Vi ser derfor et stort behov for en organisering av menn-til-menn, ledet av menn med gode forhold til kvinner, skeive, innvandrere og islam. Utfordringen sendes dermed tilbake til Magnus Marsdal (og Mímir Kristjánsson). – Dere er kallet til å ta stafettpinnen, og løpe med den.

For Kvinnegruppa Ottar,

Anna Blekastad Watson, Randi Mobæk og Ane Stø

Previous
Previous

Ingen skal måtte selje kroppen sin. Følg opp sexkjøpslova!

Next
Next

Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner