Møte om abortloven i Trondheim 22. mai
22. mai arrangerte Kvinnegruppa Ottar Trøndelag og Kvinnefronten Trondheim temamøtet om abort på Feministhuset i Trondheim. Her ble viktige problemstillinger knyttet til kvinners abortrettigheter diskutert. Berit Austveg, som er lege, forfatter og medlem av Kvinnebevegelsens abortutvalg, innledet møtet og påpekte et paradoks: selv om kvinnebevegelsen kjempet fram kvinners abortrettigheter, ble de ikke representert i utvalget som regjeringen satte ned for å utrede dagens abortlov.
En viktig problemstilling som ble løftet, er at abortloven er utdatert og har en formålsparagraf som har som mål å redusere antall aborter:
§ 1.
Samfunnet skal så langt råd er sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst. Som et ledd i dette arbeidet skal samfunnet sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig.
Dette sender ut et budskap om at ansvarlige kvinner ikke vil oppleve uønskede graviditeter. En slik formulering står imidlertid i kontrast til pasient- og brukerrettighetslovens formålsparagraf, som vektlegger den enkeltes liv, integritet og menneskeverd. Austveg understreket at vi bør ha så mange aborter som trengs, og at det ikke må være et mål å begrense antall aborter.
Abortmotstandere har i stor grad påvirket debatten ved å innføre begreper og retorikk som "mødredødlighet" og "barnet i mors liv", selv om det ikke er en mor eller et barn vi snakker om i abortsammenheng. Det samme gjelder begrepet mødrehelse, det handler ikke om mødre men om graviditetsrelatert (eller reproduktiv) helse. Dette språket bidrar til å stigmatisere abort, og det er viktig å endre vår terminologi og fokus. Det er også meningsløst å knytte diskusjonen om levedyktighet til et bestemt antall uker, da dette avhenger av flere faktorer, inkludert fosterets utvikling og helsetjenesten på det aktuelle stedet. Begrepet levedyktighet bør derfor ikke brukes i lovgivningen, noe som også vil være i tråd med WHOs retningslinjer for abort.
Abort er et samfunnsspørsmål som angår alle, og det ble fremhevet at på verdensbasis har omtrent halvparten av alle kvinner tatt abort. I Norge er andelen en tredjedel av kvinnene. Det ble også påpekt at 95-96 prosent av alle aborter skjer før uke 12, og at oppmerksomheten ofte rettes mot senaborter som utgjør en uforholdsmessig liten andel. Tiden er nå inne for å styrke kvinners rettigheter i Norge. Muligheten til å avbryte uønskede graviditeter er en viktig frihet som bør være tilgjengelig tidligst mulig og så sent som nødvendig.
Berit Augstveg belyste ulike perspektiver og utfordringer knyttet til abortlovgivningen. Nå er tiden inne for å arbeide for oppdaterte og progressive abortrettigheter som sikrer kvinners rettigheter og frihet.