Hallo Likestillingsminister

Debattinnlegg i Klassekampen av Randi Mobæk 27.juli 2023

Vi har fått ny Kultur- og likestillingsminister. Lubna Jaffery blir av media helst presentert som en kulturminister, men vi i Kvinnegruppa Ottar poengterer at norske kvinner aller mest trenger en offensiv Likestillingsminister!
Vi har ikke oppnådd likestilling eller likeverd mellom kjønnene. Vold mot kvinner er et av de største hindre for å oppnå likeverdighet og det er på dette området vi ber om at Likestillingsministeren først prioriterer kreftene.
Hver dag i sommer har vi kunne lese om voldtekter, mishandling, drap, seksuell utnyttelse og overgrep. Det er eksempelvis mann 60 år som blir siktet for å ha drept kona si, det er tidligere sogneprest som blir anklaget for voldtekt, en kommuneoverlege er blitt anmeldt av mange kvinner for overgrep, det er 20 årige unge menn som voldtar 14 år gamle jenter. Menn fra alle samfunnsklasser og miljøer står bak volden, som har store samfunnsmessige kostnader for den enkeltes liv og for Norge som samfunn.
Menns vold mot kvinner er en giftig ukultur som trakasserer, ødelegger og dreper. Vi finner oss ikke i det og ber om at du som Likestillingsminister setter inn effektive tiltak!
FN har påpekt den manglende innsatsen for å bekjempe volden mot kvinner. Norges handlingsplaner mot vold har blitt bedre, men voldtektene fortsetter, seksualundervisningen er for dårlig, innsats for å forebygge vold er sprikende, hatkriminaliteten og trakassering på internett fortsetter med videre.
Vi vet nok om hva som må til for å stanse volden. Det er menns holdninger og handlinger som må endres. Innføring av sexkjøpsloven er et godt eksempel på at det nytter å endre holdninger og redusere antall overgrep også ved innføring av lover. Når så Straffelovsrådet anbefalte å fjerne sexkjøpsloven, hindre innføring av en samtykkelov mot voldtekt og samtidig senke den seksuelle lavalder, så åpner de for at flere blir utsatt for overgrep. Det er stikk motsatte tiltak vi trenger.
Menn voldtar fordi de kan, og fordi de ikke respekterer kvinners integritet og liv. Det er derfor også storsamfunnets ansvar å stanse volden. Overgrep forebygges gjennom kampanjer og trygghetstiltak. Overgrep må etterforskes mer effektivt, og flere overgripere må dømmes. Ytterst få anmeldelser ender med domfellelse, noe som sender signaler om at det er nesten risikofritt å voldta, og at ofrenes ord og helse ikke har verdi. Etterforskningen hos politiet må effektiviseres og profesjonaliseres. Lang saksbehandlingstid er belastende både for offer og tiltalt. Etterforskere må skoleres, samarbeid med helsevesen må styrkes og bygges ut, slik at flere kvinner og barn oppsøker hjelp og får sikret bevis raskt etter overgrepet.
Norge trenger en ny voldtektslovgivning, som slår tydelig fast at et nei er et nei, og at manglende fysisk motstand hos offeret ikke er et ja. En samtykkelov vil sikre dette.
Vi har alle ansvar for å stille opp for den som trenger hjelp. Vi må ta ansvar og steppe inn når noen utsettes for vold. Vi har en avvergingsplikt alle og enhver, både på individnivå, men også som lokalsamfunn og storsamfunn. For vold er ikke en privatsak, men et samfunnsproblem.
Er du enig Likestillingsminister?
Previous
Previous

Der sulten rammer

Next
Next

Buss og kjønn