Er vi for syke?

Kronikk av Asta B. Håland i Klassekampen 18. Oktober 2024

Så er vi i gang igjen. NHO truer LO med å si opp avtalen om inkluderende arbeidsliv, dersom ikke spørsmålet om karensdager også inkluderes i forhandlingen om å forlenge IA- avtalen. Tilstrekkelig mange år har gått etter forrige gang det ble gjort et alvorlig forsøk på å uthule og svekke sykelønnsordningen. For de som husker det, truet daværende LO-leder Gerd-Liv Valla med å hive seg foran en buss, dersom regjeringen Stoltenberg gjennomførte planene. Sykelønnsordningen ble stående, men Valla ble ikke sittende lenge som LO-leder etter dette. De som er innviet, vil selvsagt si at disse to hendelsene hadde ingen ting med hverandre å gjøre, altså forsøket på å svekke sykelønnsordningen og Vallas avgang som LO-leder. Men noen av oss klarer ikke å unngå å se slike sammenhenger.

Problemet som løftes fram også denne gangen, er at AS Norge ikke har råd til en slik sykelighet som befolkningen legger for dagen. Og særlig er det kvinnene som er for syke. Eller, ifølge veldig mange avisartikler, sykemelder de seg for lett. Der mannsutvalget ville motivere, forklare og forstå feil og mangler med mannslivet, sier kvinner i arbeiderpartiet det rett ut til kvinnene. Arbeidsminister Tonje Brenna leker tante Sofie og føyer seg med det inn i en «stolt partitradisjon» for ledende Ap kvinner– det gjelder å be kvinnene om å ta seg sammen og ikke kjenne så godt etter, vise at du er lojal til nasjonen og komme seg på jobb. Andre toner enn mannsutvalget må jeg si.

Det er spalte opp og spalte ned om hvor «syke» vi norske er i forhold til andre land, for eksempel Sverige. Og jeg undrer meg? Her gikk jeg rundt og trodde at vi ikke ville ha svenske tilstander, med slum, fattigdom, vold og organiserte kriminelle bander som ganske mange andre artikler og oppslag handler om. Men det var visst feil. Ifølge media er Sverige det vi skal sammenlikne med, når de nå har gjennomført en storstilt nedbygging av velferdsstaten de siste tiårene, med privatisering av skolevesen, eldreomsorg og barnehager, innføring av karensdag for syke, og mange flere fattige med håpløse boforhold. Den svenske befolkningen er nemlig mye mindre sykemeldt enn oss bortskjemte norske.

Mange, for eksempel NHO, vil nok protestere og si at forslaget om å innføre karensdag, eller dager, ikke har noe med kjønn å gjøre. Forslaget gjelder nemlig alle. Men jeg er så gammel at jeg husker hvordan det var å arbeide med karensdager, jeg gjorde det gjennom graviditet og småbarnsperioder på 1980-tallet. Og, ja, jeg var sykemeldt i flere graviditeter, pyse som jeg var.

Vi er mange som har forklart, gjentatte ganger, hva som kan ligge bak at kvinner er mest sykemeldt. Vi vet at helsevesenet, med krevende jobber, både fysisk og psykisk er på topp, vi vet at de med de tyngste løftene har muskel- og skjelettplager. Vi vet at flertallet av disse som er for mye sykemeldt er kvinner og ikke har så høy lønn. Vi vet at yrker som forholder seg til folk, spesielt å ta vare på folk, topper statistikken over sykemeldinger. Vi vet også at dersom det blir innført karensdag, rammer det ikke alle. De med høy lønn har ofte yrker som gjør at de kan arbeide hjemmefra, og mange har også avtaler som gjør at de ikke blir trukket i lønn. Tilfeldigvis er mange av disse menn.  Så å svekke sykelønnsordningen vil ramme skeivt, både når det gjelder klasse og kjønn. Jeg hører ikke Brenna snakke om slike sammenhenger.

Og ennå har jeg ikke nevnt menns vold mot kvinner, som også er en stor årsak til kjønnsforskjellen i sykemeldinger. Voldtektsutvalget satte faktisk en prislapp på hva volden og overgrepene kostet landet hvert år, men oppslagene i media er som regel kjemisk renset for slik innsikt. Eller innsikt om at det ikke blir forsket på kvinners helse, vi er nemlig så kompliserte, ergo får vi ofte dårligere behandling enn menn. Dårligere medisin enn menn, det er dårligere kunnskapsnivå om kvinner enn menn, både i helsevesenet og blant folk flest. Hvor mange vet for eksempel at det er mer enn dobbelt så mange kvinner som menn som får Alzheimer?

En forverring av sykelønnsordninga vil gå ut over alle i arbeiderklassen – AP sine «kjernetropper» -men mest ut over kvinner, og aller mest ut over kvinner i harde fysiske og dårlig betalte jobber. Et nytt bidrag i utviklinga av Fattig-Norge. Er det dette du skal vinne neste valg på, Brenna?

Previous
Previous

Mørk markering

Next
Next

Kvinner må velge selv og slippe nemndene helt