Kvinner må velge selv og slippe nemndene helt

Leserinnlegg av Randi Mobæk i Stavanger Aftenblad 4.Oktober 2024 

Kvinnegruppa Ottar er også bekymret for at forslaget til ny formålsparagraf hat tatt inn formuleringer om rettsvern til det ufødte liv, men fra et helt annet utgangspunkt enn KrFU

Hannah Olava Kleppe fra Sandnes KrFU ønsker å beholde abortnemder og er imot en utvidelse av retten til selvbestemt abort. Hun skriver i Aftenbladet den 18. september at hun attpåtil er bekymret for hva hun kaller fosterets rettsvern.

I lovforslaget andre avsnitt heter det: «Samtidig skal loven sikre respekten for det ufødte liv og retten til å fullføre svangerskapet». Respekten for det ufødte liv, har et helt annet formål enn å sikre kvinners rettighet til å få abort ved behov. Hensikten med å ta med «respekten for det ufødte liv» i formålet, synes å være å fortsette å påføre kvinner som tar abort skyld og skam, og vil bidra til å stigmatisere kvinner som trenger abort.

 Vi minner om at en slik formålsparagraf bryter med internasjonal konsensus om at menneskerettighetene skal tolkes slik at fosteret ikke anses som en person i menneskerettslig forstand. Prop. 117 L bygger på samme tolkningen. Det er derfor selvmotsigende å ta inn punktet, så denne delen av lovforslaget må forkastes. 

I 2022 kom WHO med oppdaterte retningslinjer om abort (World Health Organization: 2022 ) der det slås fast at reproduktive rettigheter som prevensjon og abort er avgjørende for kvinners helse, livskvalitet og likestilling mellom kjønnene. WHO bygger sine anbefalinger på oppdatert forskning om fosterdiagnostikk, utvikling av fostre og status for kvinners reproduktive rettigheter og anbefaler at nasjoner må stole på kvinners avgjørelser. Vi har ikke sett at noen spesialister i Norge har gått imot WHO og en ny abortlov bør bygge på det mest oppdaterte kunnskapsgrunnlaget.

Regjeringa vil beholde abortnemndene etter uke 18. Vi i Ottar vil ha bort nemndene helt og mener at en ny abortlovgivning må baseres på kvinners rett til god og forsvarlig helsehjelp og respekt for kvinners valg om egen livssituasjon. I pasient og brukerrettighetsloven er det målsetting om at all helsehjelp skal individualiseres og person tilpasses. Denne helselovgivningen bør i seg selv sikre det nødvendige grunnlaget for at kvinner, uten vilkår og restriksjoner kan få tilgang til abort når de trenger det.

Vi er også sterkt uenig i de vilkår lovforslaget kommer med om begrenset mulighet for å få abort etter 22. svangerskapsuke. Blir det vedtatt, så er det strengere enn i dag og hindrer at f.eks. de som har fortrengt en graviditet etter en voldtekt eller incest kan få innvilget abort.

At kvinner kan få bedre tilbud om støtte og oppfølging både før og etter en abort er bra. VI er enig med Kleppe i at de kvinner som får sorgreaksjoner etter en abort bør få ekstra tilbud om hjelp. Det vil særlig gjelde kvinner som har ønsket seg barn, men der feil ved foster fører til at hun velger å bryte av svangerskapet. Ettersom de fleste aborter skjer tidlig i graviditeten er dette heldigvis et lite problem for de fleste. Tilbudet om oppfølging må gis fra det offentlige og ikke fases ut til private aktører som Amathea mfl.

Kleppe påstår at nemnder ikke dømmer noen, men en norsk forskningsrapport om kvinners erfaringer (Haaland mfl. 2023) viser noe annet. Kvinner opplever at nemndene er fornedrende og umyndiggjørende og er ikke til noe hjelp. De fungerer ikke som et sted for dialog, støtte, veiledning og refleksjon, men heller det motsatte. De vanskeliggjør kvinnens beslutningsprosess og haler ut tida. Kvinnegruppa Ottar mener det er viktig å ta forskningen og kvinners tilbakemelding på alvor og fjerne nemndene helt.

Om dere vil ha link: (Haaland, M. E. S., Kjelsvik, M., Cetin, K., Gjengedal, E., Moland, K. M., Daltveit, A. K. & Bruvik, F. (2023). Kvinners erfaringer med abortnemnder. Institutt for Global Helse og Samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen)

Regjeringa foreslår likevel å utvide nemndene med en jurist.  Hva skal en jurist gjøre i ei nemnd?  Kvinner søker om helsehjelp og i likhet med andre områder av helselovgivningen er det spesialister innen helsevesenet som skal vurdere dette. En jurist her høres mer ut som om å skulle ha oppgava med å tale et fosters sak.

Abortnemnder er i strid med internasjonale menneskerettigheter sier WHO, fordi det åpner for at stater kan nekte kvinner tilgang til helsehjelp. Kvinnegruppa Ottars oppfordring er la kvinnen selv bestemme! Gi kvinner tilgang til sikre og helsemessig trygge aborter! Ikke minst gi befolkningen tilgang til gode prevensjonsmidler, for det er uønskede og farlige svangerskap som er problemet og abort er løsningen. 

Previous
Previous

Er vi for syke?

Next
Next

Må pillen sukres?